En backbox er et separat kabinett som du monterer bak på en innbyggingshøyttaler skjult i veggen eller taket. Vi anbefaler som utgangspunkt at du monterer en backbox på innbygningshøyttaleren din av forskjellige grunner:
- For å oppnå en helt lufttett montering av høyttaleren, for eksempel på en ujevn overflate eller hvor veggen/taket ikke er tett i seg selv. En utett montering vil ødelegge lyden, fordi bassen fra høyttalerens for- og bakside vil oppheve hverandre.
- For å gi høyttaleren et passende luftvolum på baksiden, så den spiller best mulig.
- For å forhindre lyden fra høyttalerens bakside i å spre seg til de tilstøtende rommene.
- For å gjenetablere en evt. dampsperre som er brutt for å lage hull til høyttaleren.
- For å oppfylle krav om brannsikring i skillevegger og etasje-skiller.
Både for lite og for mye luftrom bak høyttaleren kan påvirke lydkvaliteten negativt. For mye luftrom gjør bassen ukontrollert og for dominerende. For lite luftvolum gir for lite bass. Den riktige backboxen gir innbyggingshøyttalerne dine et passende luftvolum å jobbe i, slik at de yter sitt beste.
Noen innbyggingshøyttalere er laget for å brukes med backbox av lydmessige årsaker. I slike tilfeller er den medfølgende backboxen en integrert del av høyttaleren – akkurat som et tradisjonelt høyttalerkabinett.
“Høyttaleren trenger ikke å plasseres midt i backboxen. Så lenge hele høyttaleren får plass inne i boksen, kan den gjerne plasseres mot en kant eller i et hjørne.
Hvor stor bør
backboxen
være?
De fleste innbyggingshøyttalere uten medfølgende backbox spiller best med et luftvolum på rundt 25 liter. Det gir både den nødvendige dempingen og luftmengden høyttaleren trenger for å fungere optimalt. I HiFi Klubben har vi designet en universal-backbox med nettopp dette volumet, og den er et naturlig førstevalg for takmontering, hvor det ofte er god plass bak.
Dersom det er trangt – for eksempel ved montering i vegg – eller du har spesielle krav til lyd- eller brannisolasjon, kan en mindre backbox være nødvendig. Da får høyttaleren mindre luft å jobbe med, noe som går ut over gjengivelsen av dypbass. Til gjengjeld kan du bruke tonekontrollene på anlegget ditt for å kompensere og gi bassen et løft.
“Det er ekstremt viktig at det blir helt lufttett mellom backboxen og himlingsplaten når taket monteres – for eksempel med fugemasse. Ellers vil det aldri låte ordentlig..
Book et
Gratis
møte om innbygningslyd
Planlegg backboxen som en del av
vegg- og takkonstruksjonen
De fleste backbokser er bredere enn selve monteringshullet til høyttaleren, og må derfor monteres fra baksiden av veggen eller taket. Det gjør ettermontering vanskelig. Derfor bør backboxen helst planlegges fra starten av – for eksempel i forbindelse med oppussing eller nybygg. Har du tilgang til loftet og kan komme til baksiden av takkonstruksjonen via isolasjonen, er det også en løsning – særlig i vanlige eneboliger.
Det finnes imidlertid innbyggingshøyttalere som kan ettermonteres, så det er som regel mulig å finne en løsning uten å rive halve huset. Spør i HiFi Klubben – vi hjelper deg gjerne med å finne den beste løsningen for ditt behov.
Viktig
ved montering av backbox
Uansett hvilken type backbox du velger, må den monteres før taket settes opp. Her ser du en åpen backbox som er enkel å montere i takkonstruksjonen. En lukket backbox gjør det enda lettere å få en tett overgang mellom box og undersiden av taket. Når taket er ferdigmontert og du skal lage hull til høyttaleren, skjærer du gjennom både takplaten og fronten på backboxen.
Uansett type, er det smart å måle opp på forhånd, så du vet hvor du senere skal lage høyttalerhullet. Husk også å trekke høyttalerkablene før taket lukkes – og la det være 25–35 cm kabel til overs. Da er det mye enklere å montere høyttaleren senere. Husk: det må være helt lufttett mellom backbox og takplate!