Hopp til innhold
Gjør-det-selv-folket har både mange og gode muligheter når det skal bygges inn lyd i hjemmet. Her er noen tips om hva du bør tenke over før du setter i gang.

Gjør-det-selv-folket har både mange og gode muligheter når det skal bygges inn lyd i hjemmet. Her er noen tips om hva du bør tenke over før du setter i gang.

I dag finnes det massevis av kvalitetsprodukter som er spesialdesignet for innbygging av lyd, og du kan gjøre mye selv hvis du har hendene klare. HiFi Klubbens eksperter har samlet noen tips til deg som du kan ta utgangspunkt i.

Gjør forberedelser
og undersøk rommene dine

Den gode nyheten er at det er lovlig å gjøre alt selv, bortsett fra det med strøm. Overlat alt som har med elektriske installasjoner å gjøre til en profesjonell elektriker. Det kan være livsfarlig å ta snarveier, og du kan komme på kant med loven. Det er også lurt å snakke med en håndverker før du lager ditt første hull i taket, og jo tidligere i prosessen du kan inkludere hjelp og veiledning, desto bedre. Ved behov tar HiFi Klubben gjerne en uforpliktende dialog for deg direkte med din håndverker.

Innebyggingslyd med
multirom

Innebygd lyd og et trådløst musikkanlegg med multirom er en genial kombinasjon som kan fylle hele hjemmet ditt med trådløs musikk. Her får du den gode lyden og alle de smarte mulighetene uten å gå på kompromiss med den elegante innredningen din.
Les mer om Multirom

Du må altså finne ut om du faktisk har mulighet for å bygge inn høyttalere i vegger og tak. Hvis du ikke har plass i taket og ikke ønsker å lage et nedsenket tak, så er takhøyttalere no-go, og du bør i stedet se på diskre løsninger som kan monteres utvendig.

Husk å være veldig grundig med monteringen. Det er utrolig viktig at installasjonen er 100 prosent lufttett. Faktisk er det nok dette det aller viktigste for å oppnå god lydkvalitet. Det kan ikke være ”hull” i taket, og både høyttaler og backbox må tette fullstendig. Ellers vil bassen si ”pff” i stedet for ”BOM”, og det er det ingen som gidder å høre på.

Trekk massevis av
tomrør (kabelrør)

Når du bygger eller pusser opp, bør du alltid tenke i tomrør – det betyr utrolig mye for muligheter for innbygningslyd. Har du sørget for å lagge rør i veggene, er du allerede veldig godt forberedt for fremtidige behov. Prøv å trekke rørene fra et sentralt punkt der forsterkere og elektronikk kan stå, til der du kanskje en dag vil ha høyttalere. Det koster nesten ingenting når du først er i gang.

HiFi Klubben anbefaler 20 mm rør og det også kabeltrekkingen lettere hvis du legger tomrørene med store, slakke svinger. Unngå 90-graderssvinger, så har du sikret deg et problemfritt fremtidig kabeltrekk.

Den falske
veggen

En smart løsning

Med en falsk vegg kan alle få en elegant innbyggingsløsning uten å lage hull i eksisterende vegger i hjemmet. Da slipper du en masse praktiske problemer, kabelføring og montering blir veldig enkelt, og resultatet kan bli utrolig elegant.
Les mer om den falske veggen

Gjør det selv
Tips og triks

Når skal jeg bruke en
backbox?

En backbox er et separat kabinett som du monterer bak en innbyggingshøyttaler som er skjult i veggen eller taket. Vi anbefaler generelt at du monterer en backbox på innbyggingshøyttaleren din. Her kan du se hva det handler om.
Les mer om Backboxen

Dampsperre

En dampsperre er en slags membran (vanligvis en plastduk) som skal sikre at den varme luften i bygningen ikke siver ut i spesielt vegger og tak. I møtet mellom den varme inneluften og den kaldere uteluften kan det nemlig oppstå kondens og fukt, og dermed mugg og råte, i organiske materialer som for eksempel tre.

I dag isoleres hus tett, og dermed er det store krav til at dampsperren tetter godt, spesielt i nybygg. Dampsperren sitter ofte et lite stykke inni isolasjonen, så den er ikke alltid synlig ved første øyekast. Hvis du skulle komme til å bryte dampsperren når du monterer en høyttaler, så er det viktig å tette eventuelle hull helt igjen. Potensielle fuktskader kan være en alvorlig sak, og derfor er det selvfølgelig viktig å alltid involvere en fagperson for råd, hvis du er i det minste i tvil om noe.

Kabler, kabler,
kabler

Selv om mer og mer blir trådløst, så er kabelforbindelser fortsatt den beste og mest stabile løsningen, også for lyd. Høyttalerkabler kan trekkes langt hvis de er riktig dimensjonert, og velger du kabler beregnet for installasjon er de enkle å trekke gjennom tomrør. Disse modellene har en glatt overflate og en stivere konstruksjon enn vanlige kabler.

HiFi Klubben anbefaler som regel kabel i 1,5 eller 2,5 kvadrat tykkelse til innbyggingshøyttalere. Hvis kabelen er for tynn og kabeltrekket for langt, så vil motstanden bli for stor, og resultatet blir tynn lyd uten ordentlig bass. Hvis du velger eksklusive og avanserte høyttalere, må du ha bedre kabler og sørge for kortest mulig trekk. Da får du all den gode lyden du har betalt for.

Bo godt med et godt
nettverk

Det er praktisk å ha all elektronikk som nettverksutstyr, forsterkere, switcher og lignende i ett rom. Men hvis du plasserer en wi-fi-ruter i et teknisk rom i den ene enden av huset, så kan du få problemer med å få wi-fi-dekning i andre rom. Derfor er det en god idé å trekke nettverkskabler fra det tekniske rommet og ut til forskjellige steder i huset. Dette kan for eksempel være til stua hvor du gjerne vil en helt stabil nettforbindelse til streaming på TV-en, spillkonsollen eller lydanlegget.

Vurder som et minimum å trekke en nettverkskabel til et sentralt område der det kan plasseres et aksesspunkt til wi-fi-nettverket. Da blir det enklere for både deg selv og resten av familien å nyte streaming uten brudd og irritasjoner. Husk også at du også må ha god tilgang til strøm, dvs. rikelig med stikkontakter.

Kom gjerne innom HiFi Klubben hvis du har spørsmål – og lykke til med prosjektet ditt.

Lydmøbel
Enkelt og smart

Et elegant lydmøbel er den perfekte løsningen hvis du vil skjule anlegg og høyttalere, men ikke vil bygge inn ting i vegger eller tak.
Les mer

Book et
Gratis
møte om innbygningslyd

Vi vil gjerne gi deg den beste og mest personlige veiledningen til lydplanene dine. Book tid til en gratis og uforpliktende prat, så er du allerede på god vei til et supert resultat. Du er selvfølgelig også velkommen til å stille spørsmål i en av butikkene våre.