Hopp til innhold
Høyttalerne dine spiller mye bedre når du plasserer dem ordentlig og tar hensyn til noen detaljer. Her har du en liten oversikt med tips og triks om hvordan du får bedre lyd fra anlegget ditt.

Tenk på
underlaget

Høyttalerne dine spiller best når de står helt stabilt uten noe vipping. I en bokhylle kan du med fordel plassere høyttaleren på små gummiputer (dempeføtter), slik at møbelet ikke vibrerer med når musikken spiller. Henger du opp høyttaleren på veggen, er det viktig å bruke et feste som er stivt og stabilt. Bruker du et integrert ”nøkkelhull”-feste, bør begge de nederste hjørnene på høyttaleren støtte mot veggen, gjerne med gummiputer.

Spesielt til store høyttalere kan du med fordel bruke spikes (pigger), som ofte følger med i esken sammen med høyttaleren. Men dette avhenger veldig av underlaget. Spikes er best på tepper, mens gummiputer er bedre til harde overflater. Når høyttalerne dine står stabilt, får du færre vibrasjoner i både kabinetter og underlag.

 

Slik
plasserer
du høyttalerne dine

Se i manualen for å finne produsentens anbefalinger om hvordan du plasserer høyttalerne dine optimalt. Vi anbefaler at du plasserer høyttalerne slik at diskanten er mer eller mindre i ørehøyde der du sitter og lytter. De lyse/høye tonene fra diskanten er veldig retningsbestemte, og du hører dem derfor best i direkte ørehøyde.

Gulv- og stativhøyttalere spiller vanligvis best hvis du plasserer dem med litt avstand fra bak- eller sideveggene. For nær plassering mot en vegg kan skape overdreven og rumlende bass, spesielt hvis du plasserer høyttaleren i et hjørne. Å vinkle høyttalerne mot lytteposisjonen din kan både forbedre og forverre lyden, avhengig av høyttaleren og forholdene i nettopp din stue. Her er det bare å eksperimentere fritt.

Som utgangspunkt anbefaler vi at du plasserer høyttalerne i en likesidet trekant slik at avstanden mellom høyttalerne er lik avstanden til der du sitter og lytter. Dette vil nesten alltid gi et godt resultat.

Hvis høyttalerne står for nær hverandre, går du glipp av det herlige 3D-stereoperspektivet. I verste fall vil det høres ut som mono – det vil si som om det bare er én høyttaler som spiller. Er de for langt fra hverandre, får man et ”hull” i midten, slik at lydbildet ikke henger ordentlig sammen.

Hvis du ikke helt finner riktig plassering for høyttalerne, kan du prøve å flytte på deg selv i stedet. Det kan utgjøre en stor forskjell å flytte stolen eller sofaen bare en halv meter i en eller annen retning, og kanskje det er akkurat det som skal til for at alt klaffer.

 

Innspilling
Nye høyttalere elsker massasje

Alle nye høyttalere må ”spilles inn”. Litt på samme måte som et par nye sko må de brukes litt før de sitter perfekt. Når du har spilt en stund, vil du oppleve at høyttaleren spiller mer oppløst med bedre bass og med en mer frigjort lyd. Det samme gjelder for øvrig hodetelefoner, som tross alt er en form for høyttalere, bare i miniformat. Innspilling kan ta mellom 10-100 timer avhengig av merke og modell, men du kan ofte begynne å høre forbedringen etter få timer.

TIPS

For ekstra rask innspilling kan du sette de to høyttalerne med frontene helt tett mot hverandre og bytte plass på pluss- og minus-lederen på den ENE høyttaleren. Da vil basslydene fra de to høyttalerne kansellere hverandre (motfase), og du kan skru opp lyden ganske høyt uten å sjenere naboene. Men husk for all del å sette på plass igjen kabelen etterpå!

Hvis du er litt fingernem, kan du etter et par måneder prøve å etterstramme skruene som holder fast basselementene i frontplaten. Litt på samme måte som du etterstrammer hjulmutterne på bilen. Dette kan stramme opp bassgjengivelsen hørbart, men bare husk å være forsiktig. Bruk bare en håndholdt skrutrekker, og sørg for at skrutrekkeren passer perfekt til skruene.

 

Rommet
Få den store lydgevinsten

Rommet betyr utrolig mye for lyden fra anlegget ditt. Harde overflater (fliser, betong, teglstein, glassflater m.m.) reflekterer lyden og skaper ekko og ujevn brumming. Hvis du vil ha god og dempet lyd, slik du for eksempel kjenner det fra kinoen, trengs det myke overflater som kan bryte og absorbere lydbølgene.

Du kan bruke tepper, gardiner, bokhyller, potteplanter, malerier, møbler, akustikkplater og mye annet til å dempe rommet. Det viktigste er å bryte de harde flatene. Bruk fantasien, og eksperimenter med materialer og plassering. Det trenger ikke å være rakettforskning, og bare et teppe på rett sted kan forbedre lyden ganske dramatisk.

Volum og
Tonekontroller
alt med måte

Alle høyttalere kan ryke hvis de får for mye volum og forvrengning (at lyden ikke er ren). De beste verktøyene for å unngå dette er dine egne ører og sunn fornuft. Hovedregelen uansett forsterker og høyttalere er: Hvis det låter stygt og anstrengt, skru ned volumet! Vær spesielt forsiktig på fester der bakgrunnsstøy, alkohol og dans lett kan friste til å gi på litt ekstra.

Det høres rart ut, men det er større sjanse for at noe går galt med en forsterker som er for liten enn med en som er kraftig. Hvis en forsterker presses utover sine grenser, begynner den å forvrenge voldsomt, spesielt i diskanten. Den sarte diskanten tåler ikke dette særlig lenge før den ”brenner av”. En stor forsterker kan derimot spille høyt uten forvrengning, og dette er mye sunnere for høyttalerne, enten de er store eller små.

De aller fleste lydproblemer skyldes rommet og plasseringen av høyttalerne, og du får et mye bedre resultat ved å adressere problemene på dette stadiet enn ved å lappe sammen lyden etterpå. Hvis du vil bruke tonekontrollene (bass/diskant/loudness), bruk dem først og fremst til å dempe overdreven bass eller diskant som du ikke kan kvitte deg med på andre måter. Men her spiller selvfølgelig din personlige smak også inn. Prøv deg fram.

TIPS

En skumpropp eller en sokk i bassrefleksporten kan være veldig effektivt hvis du vil dempe overdreven bass fra bassreflekshøyttalere. Prøv deg fram.

 

Romkorreksjon
perfekt lyd i ethvert rom

Digital romkorreksjon (RoomPerfect, Dirac, Audyssey m.fl.) optimaliserer lyden fra høyttalerne dine i enhver stue og gir deg langt større frihet til å plassere høyttalere og subwoofer(e) akkurat hvor du vil. For eksempel helt inntil veggen og helt inni hjørnene – romkorreksjonen fjerner nemlig den overdrevne bassen som vanligvis følger med denne plasseringen.

Systemet baserer seg på noen mikrofonmålinger som gjøres én gang for alle, og som du guides gjennom. Deretter justerer romkorreksjonen lyden til å passe perfekt i din stue. Romkorreksjon kan brukes i både musikkanlegg og hjemmekino. Forbedringen er magisk, og du fortjener å oppleve det i en av butikkene våre!

Anlegg med
romkorreksjon

Bruk de rette
kablene

Vi anbefaler alltid å regne med en fornuftig kabel i budsjettet når du kjøper høyttalere. Dette kan fint ordnes til en overkommelig penge, og en god høyttalerkabel gir deg hørbart bedre lyd enn tynn lampettledning fra jernvarehandelen, uansett om du har et stort eller et lite anlegg. Utstyret må selvfølgelig passe sammen både i pris og kvalitet, og vi hjelper deg gjerne med å finne en passende kabel til høyttalerne dine.

Unngå å gjøre kablene lengre enn nødvendig, og sørg for at de sitter godt fast i kontaktene på både høyttalere og anlegg. Med bananplugger er alt ganske rett fram, men hvis du bruker rå kabel, må du være veldig oppmerksom. Løse kobbertråder ved kontaktene kan lage stygge kortslutninger, så se etter en ekstra gang før du setter ting på plass. Kabelen ”setter seg” i terminalen, så det er en god idé å etterstramme når den har sittet en måned eller to.

Hvis du bruker kabler uten bananplugger, så pass godt på at det ikke stikker kobbertråder utenfor terminalen når du fester kabelen i. Én enkelt tråd er nok til å kortslutte forsterkeren din!

Hvis du bruker kabler uten bananplugger, så pass godt på at det ikke stikker kobbertråder utenfor terminalen når du fester kabelen i. Én enkelt tråd er nok til å kortslutte forsterkeren din!

Hvis du bruker kabler uten bananplugger, så pass godt på at det ikke stikker kobbertråder utenfor terminalen når du fester kabelen i. Én enkelt tråd er nok til å kortslutte forsterkeren din!

Rød og sort
til rød og sort

Husk å sjekke at pluss (rød) og minus (sort) på systemet går til de tilsvarende røde og sorte kontaktene på høyttalerne. Ellers vil signalet gå i ”motfase” og lyden blir rotete og uten ordentlig bass. Motfase er en klassisk tabbe, og mange anlegg spiller på denne måten i årevis før noen legger merke til det. De fleste høyttalerkabler har en tydelig markering på én leder, noe som gjør det mye enklere å få alt på rett sted.

Hvis du bruker single-wire-høyttalerkabler på bi-wiring-terminaler, bør du som hovedregel koble kabelen til de øverste to inngangene. Da får du den mest direkte signalveien til diskanten, som skal spille de fineste detaljene i lyden.
Les mer om kabler og tilkobling

TIPS

Det betyr ikke så mye om den ene høyttalerkabelen er 2 meter og den andre er 4 meter, bare de ikke er for lange. En veldig lang kabel gir signaltap i lyden.

 

Bedre lyd?
kom innom en av butikkene våre

Vi legger stor ære i at du skal få det aller beste ut av det nye utstyret ditt. Poenget med et godt musikkanlegg er at du skal kunne lene deg tilbake og nyte den gode lyden uten å måtte tenke på det tekniske. Vi er alltid klare til å hjelpe deg i butikken, selv om du bare vil ta en prat om hvordan du kan få bedre lyd fra det nåværende systemet ditt.
Finn butikk